خمیرلوبیای قرمز؛ خامه ی ژاپنی.
اگر شما هم طرفدار فرهنگ غذایی ژاپن، یا آسیای جنوب شرقی هستید، حتما اسم خمیر لوبیای قرمز به گوشتان خورده. این خمیر در کره ، چین و ژاپن از محبوبیت بالایی برخوردار است، در واقع میتوان محبوبیت آن در ژاپن را با خامه در ایران مقایسه کرد. هرچند اشتباه نکنید، طعم این دو هیچ شباهتی با هم ندارد.
ممکن است تصور این که کسی بخواهد با لوبیای قرمز شیرینی درست کند ، برای ما ایرانی ها گیج کننده باشد. تصور طعم لوبیای قرمز در شیرینی واقعا هم ناخوشایند به نظر میرسد، اما بگذارید همین جا به این سوتفاهم خاتمه بدهیم و خیال شما را هم راحت کنیم؛ برخلاف نام گول زننده اش، این خمیر با لوبیای قرمزی که ما می شناسیم درست نمی شود.
"آن" یا " آنکو"معمولا از دانه هایی به نام آزوکی تهیه میشود. انکو در دستور تهیه ی بسیاری از دسرهای ژاپن وجود دارد و با محبوبیت یافتن فرهنگ ژاپن راه خود را به شیرینی های غربی هم باز کرده. آیا می دانستید کیت کت با طعم آنکو هم تولید می شود؟
خمیر لوبیا چه طمعی ست؟
خمیر لوبیا، انواع بسیار متفاوتی دارد که هر کدام طمعی منحصر به فرد دارند و به سختی با چیز دیگری قابل مقایسه هستند. آنکویی که ما در حال حاضر در موچی های موچی لند استفاده می کنیم خمیری شیرین با بافتی سبک هست که در دهان آب می شود و تا حدی طعمی میوه ای دارد. میتوان مزه ی آن را با طعم میوه ی تازه ی تمبر هندی مقایسه کرد .
آنکو چگونه به وجود آمد؟
در دوره ی هیون ( 794-1188.م) مسافران چینی، کلوچه های برنجی با مغز خمیر قرمز ، که در ژاپن به نام مانجو (Manju) معروف است را به این کشور آوردند. داخل این کلوچه ها ، خمیر قرمز ، متشکل از گوشت و سبزیجات قرار میگرفت. از آنجایی که راهب های ژاپنی گیاهخوار بودند دستور تهیه ی این کلوچه ی محبوب را برای خودشان تغییر دادند و به جای مایه ی گوشت ، از خمیری از جنس دانه های ازوکی آبپز استفاده کردند. به این ترتیب خمیر آن به وجود آمد.
خمیر لوبیای شیرین
اشپزها اولین بار در دوره ی ماروماچی( (1333-1568 آنکو را شیرین ، و از خمیر لوبیای شیرین استفاده کردند. اما انکوی شیرین در دوره ی ادو (1603-1868) و پس از اینکه به لطف تجار هلندی، دسترسی به شکر در ژاپن آسان شد ، محبوبیت یافت.
انواع خمیر لوبیای قرمز
آنکو انواع متفاوتی دارد. آن ژاپنی از دانه های آب پز شده ی آزوکی درست می شوند که با شکر مخلوط شده ، اما در آنکوی چینی به این دستور روغن یا چربی خوک هم اضافه می شود.
در تهیه ی خمیر لوبیای قرمز ممکن است از سیب زمینی شیرین ، شاه بلوط ، و بله، لوبیای قرمز هم استفاده شود . البته نه به عنوان تنها ماده ی اصلی ! بلکه تنها به عنوان بخشی از ترکیب این خمیر. برای ایجاد طعم دلخواه ممکن هست حتی به این خمیر کنجد، یوزو یا میسو هم به عنوان ادویه اضافه شود.
گفته می شود یادگیری هنر تهیه ی خمیرلوبیای بی نقص در گذشته نزدیک به ده سال از زمان یک آشپز را میگرفته. خوشبختانه امروزه خمیر لوبیا های باکیفیت در سوپر مارکت های ژاپن به راحتی قابل تهیه هستند.
آنکوی ژاپنی به طور کلی به دو نوع کوشیان و تسوبوئان وجود دارد. بافت کوشیان ، به دلیل عبور خمیر از الک در روند تولید آن از تسوبوئان نرم تر است.
شاید تعجب کنید ، اما خمیر لوبیای قرمز ، به رنگ سبز هم وجود دارد! این مدل خاص از آنکو از دانه های سویای غلافی ، یا ادامامه، به وجود میاد و در نتیجه رنگی سبز دارد.
شیرینی هایی با آنکو
در واقع شیرینی هایی که با آنکو درست می شوند تمامی ندارند ، اما ما چندتا از محبوب ترین هایش را برایتان در این مقاله ذکر کردیم.
- موچی زوندا
این مدل خاص موچی از ترکیب خمیر موچیبا تاپینگ آنکوی سبز تهیه میشود.
- دایفوکو
دایفکو به سادگی یه موچی ست با فیلینگ خمیر لوبیا. این مدل شیرینی انکو دار ، در فروشگاه موچی لند نیز قابل تهیه ست.
- اوهاگی
دایفوکو را برعکس کنید، یعنی دور خمیر موچی را با آنکو بپوشانید و اینطوری اوهاگی یا بوتاموچی به دست می آورید. این شیرینی حکم حلوا را برای ژاپنی ها دارد و برای ادای احترام به مردگان بر سر مزار آنها یا بر در عبادتگاه بودایی در خانه ی افراد قرار میگیرد. البته باید گفت بین زنده ها هم خیلی محبوب هست!
- تای یاکی
این کلوچه های ماهی شکل برای کسانی که انیمه نگاه می کنند بی نهایت آشناست. این شیرینی محبوب در واقع کلوچه ای به شکل ماهیست که درونش با خمیر لوبیای قرمز پر شده.
- موناکا
یک ویفر برنجی با مغز آنکو.
گردآورنده و مترجم: ج.حیدری.
منابع:
https://matcha-jp.com/en/2009
https://jpninfo.com/
https://www.nippon.com/en/japan-glances/jg00118/an-japan%E2%80%99s-sweet-bean-paste.html
دیدگاههای بازدیدکنندگان
ترانه علیدوستی
خوشمزه ست؟
1601 روز پیش ارسال پاسخموچی لند
بله بهتون پیشنهاد میکنیم یکبار هم شده این خمیر لوبیا رو امتحان کنید🤗در پک شیشتایی خمیر لوبیامون و در پک سه تایی تستیمون که پک خمیرلوبیا و شکلات هست میتونید طعم اصیل خمیر لوبیا رو احساس کنید!😍
1383 روز پیش ارسال پاسخخمیر لوبیا ی ما کاملا وادراتی و تازه هستش!!🥰😘
ناندا
اطلاعات جالبی بود ولی من ویدئو دیدم با لوبیا قرمز درست میکردن هم کره ای دیدم هم چینی یا ژاپنی... اصلا میگفتن لوبیای قرمز اسم دیگه ای نگفتن یا نوع خاصی معرفی نکردن. فقط گفتن لوبیای قرمز که رنگشم مثل همین لوبیاهای قرمز خودمونه.
1138 روز پیش ارسال پاسخمن با لوبیا قرمز خمیر شیرین درست کردم طعمش برخلاف انتظارم خیلی خوب شد به خصوص داغش شبیه خرمایی که توش گردو باشه بود. اصلا فکرش و نمیکردم خوب بشه...
اولین باره که دیدم گفته میشه از نوع خاصی لوبیا تهیه میشه چون میگم تو ویدئوها هم نوع خاصی و معرفی نکرده بودن....متشکر
ناشناس
سلام بله فقط لوبیا قرمز هست که شیرین میکنند.. ودر وسط خمیر میگذارند وآبپز میکنند..
543 روز پیش ارسال پاسخMehrdokhtsadri
همانطور که موچی لندی ها گفتند این لوبیا "ازوکی" نامیده می شود من 15 سال دز مورد شیرینی های ژاپنی واسیای تحقیق کردم وخودم بارها این خمیر را درست کردم و آنقدر روی درست کردن این خمیر کار کردم که می توانم بگویم که این خمیر را به خوبی شکل کارخانه ای آن درست می کنم و برای اینکه بتوانم آن را حرقه ای درست کنم به جندین کارحانه که این کنسرو را درست می کردند مراجه کردم و مواد مورد استقاده آنها را بررسی کردم و دلیل کنجکاوی ام این بود که خمیر های من مات وکدر بود در صورتی مه خمیر های آنها بسیار درخشان بود.باز هم با اطمینان به شما می گویم که نام این لوبیا ها "آزوکی" است و نام خمیر اش هم "آنکو"(azoki_anko).
971 روز پیش ارسال پاسخترلان پروانه
پس چرا من گرفتم بد مزه بود؟
942 روز پیش ارسال پاسخصحرا
سلام دوست عزیزم. خمیرلوبیا کاملا سلیقه ای هست و خیلی با ذائقه ایرانی ها هماهنگ نیست.
942 روز پیش ارسال پاسخلیوای اکرمن
سلام ، از کجا میتونم ب طور آماده این خمیر رو خریداری کنم؟
911 روز پیش ارسال پاسخسیما
من فکر میکنم اگه بخوام از نظر شباهت با چیزی مقایسه کنم به خرمای له شده شبیه . "آن پان" اونا یه چیزی شبیه نون خرمایی ماست.
771 روز پیش ارسال پاسخاز غذاهایی که با آنکو درست میشه و محبوبه دوریاکی هست همون پنکیک با خمیرلوبیا پر میشه.
و آن میتسو که دسری ترکیبی از میوه ژله و آنکو
ناشناس
مطالب عالی بود ممنون از زحماتتون
516 روز پیش ارسال پاسخکاش در ایران هم از این مواد مفید استفاده می کردن لوبیا و بلوط و موادیگه که صاف و یکدست میشه و داخل شیرینی مورد استفاده قرار می گیره